19 de maig 2011

Del 15M al 22M: Votar o no, i a qui, en el Guinardó

A la plaça Catalunya (i a la Puerta del Sol de Madrid, i a altres ciutats) s’està concentrant un grup cada dia més nombrós de ciutadans que exigeixen una democràcia real, es a dir, participativa, en la que els interessos de les persones estigui per damunt del poder de les finances. Aquest diumenge haurem de decidir si val la pena anar a votar, si creiem que la nostra veu tindrà incidència en el nostre entorn més proper, la nostra ciutat i el nostre barri.

Aquest blog va sorgir per denunciar l’abandonament del barri del Guinardó, governat durant massa anys per regidors que ni vivien ni s’interessaven pel nostre barri. A la desídia s’havia afegit la inexistència de canals per a una autèntica participació. Es a dir, a nivell microlocal el mateix que perceben els manifestants de la plaça Catalunya a nivell més global.

El cert és que els darrers anys ha hagut un canvi molt important al Guinardó. Tant per l’estil de governar, més participatiu (no prou encara, pensem alguns), i centrat en els interessos i aspiracions dels veïns, com pels resultats. El inici de les durant dècades postergades obres de la illa del mercat, la remodelació i obertura del Mas Guinardó, la millora de molts carrers del barri. Hi ha errors tècnics i manca una més clara i decidida voluntat de donar veu als veins. Però partíem d’un abandonament tant absolut que el canvi sembla espectacular.

Pot ser estigui relacionat amb aquesta millora el fet de que l’actual regidora, Elsa Blasco, de ICV, visqui en el barri veï del Baix Guinardó, i que hagi participat en lluites veïnals en el districte (tot i que de vegades te un estil una mica irritant en la seva forma de conduir les audiències públiques...). Però hi ha una cosa més, i tornem a allò que critiquen els ocupants de la plaça Catalunya i la Puerta del Sol: Interessen les nostres aspiracions als que volen el nostre vot? Realment tenen un programa que respongui a les nostres necessitats? Ens han preguntat al respecte?

Fa dues setmanes, un veí d’aquest barri (el que subscriu això) va demanar a les cinc candidatures amb representació a l’Ajuntament quin és el seu projecte pel Guinardó. Desprès de tot aquet temps només els de ICV (el partit de la regidora) han tingut la decència de contestar. Es a dir, la resta, o passen dels veïns, o no els interessa concretar més enllà dels seus eslògans, o no tnen cap projecte pel Guinardó.

Sempre que hi ha eleccions penso si val la pena votar o no. De vegades opto per l’abstenció, fastiguejat de la demagògia i les mentides dels candidats. Ara, que es tracta del futur del nostre territori més proper, l’experiència dels darrers anys i la resposta d’uns i altres ens faciliten la decisió. Del alcalde Hereu i el PSC ja sabem que "els hi agrada Barcelona", però no sabem què volen pel Guinardó. De Trias i CiU, ja sabem que "estimen les persones" però no sabem què volen pel Guinardó. De Portabella, ERC i companyia, ja sabem que volen la independència, però no sabem què volen pel Guinardó. De Fernández i el PP sabem que volen perseguir als immigrants i.. amb aquest precedent poc importa si volen alguna cosa pel Guinardó. De ICV ha arribat una proposta, que està reproduida aquí sota. Al menys respecte a ells sí podem decidir si ens interesa o no.

De la postura que prenem els veïns depèn el futur del nostre barri. Ho hauríem de fer amb ple coneixement.

.

1 comentari:

Pere Nieto ha dit...

des de la crítica i l'exigència del teu article i del blog és molt reconfortant veure que agraeixes l'estil de l'elsa i d'ICV. Moltes gràcies.